GÄ till innehÄll

Flytande eller fast honung 🍯

Flytande och fast honung... (om du inte orkar lÀsa allt sÄ sammanfattas allt sist i inlÀgget).

All honung Àr vid slungning flytande. Sockerarterna i svensk flora gör att nÀstan all honung sÄ smÄningom bildar kristaller som gör honungen fast och bredbar, en god egenskap som alla som vill njuta av honung pÄ en smörgÄs (med en vÀllagrad prÀstost kanske) uppskattar.

MEN....
Det Àr sÄ populÀrt med flytande honung att det pÄverkar kundens val av honung i butik. MÄnga stÄr framför honungshyllan i butiken och tÀnker att det Àr praktiskt med flytande honung till morgonfilen, att ringla över bÀrtallriken eller brie-osten eller att anvÀnda till den god kryddiga honungblandningen man vill pensla pÄ köttet nÀr man grillar. Och sÄ Äker en importerad honung ner i varukorgen...

Det Àr sÄ löjligt enkelt att göra den fasta honungen flytande sÄ det Àr kanske inte det smartaste valet.
1. VĂ€rm honungen i ett vattenbad.
2. Kör burken (utan lock!) i micron.
3. Stoppa in burken i en plastpÄse och lÄt den gÄ med i diskmaskinen.

Jag hör redan biodlarkollegor skrika högt: "Men dÄ förstör man ju allt det nyttiga i honungen!". Det kan lÄta som om honungen blir farlig att förtÀra om man vÀrmer upp den. Det kanske Àr sÄ att en del nyttigheter minskar i mÀngd, men den blir absolut inte en dÄlig produkt.

Svensk lokalproducerad honung Àr en biprodukt till pollinering av svensk natur, en egenskap som inte en enda importerad honungsburk har. DÄ hÀlften av all importerad honung dessutom visat sig vara falsk (Àkta honung innehÄller bara honung och ingenting annat!) Àr sannolikheten stor att den försiktigt uppvÀrmda svenska honungen ÀndÄ har bÀttre innehÄll Àn den importerade honungen som Àr flytande redan i butik.

Sen skulle man ju kunna lÀgga ut texten en hel del om vad de mer lÄngsiktiga konsekvenserna blir om biodlare inte kan sÀlja sin honung och dÀrför slutar med (drar ner pÄ) sin biodling vilket leder till sÀmre pollinering och allt det innebÀr för vÄr nÀrmiljö. Typ samma argument som anvÀnds för att i största möjliga grad köpa lokalproducerat kött, Àgg, grönsaker etc. Men vi tar inte det hÀr.

Gör det enkelt: Köp tvÄ burkar svensk honung. VÀrm den ena sÄ att den blir flytande och om du kÀnner oro för att du missar goda egenskaper i vÀrmd honung; Àt en extra sked ovÀrmd honung varje dag!

(Och dela gÀrna detta om du tror att du har vÀnner som kanske behöver fÄ ta del av tipsen.)